Aflossen op je hypotheek

Krediet aflossen, keuken vervangen en per maand

€ 600, 43%, besparen.

Mijn klant wil haar krediet graag aflossen. Ook wil ze de keuken vervangen en het liefst ook lagere maandlasten. Jaren geleden sloot ze een krediet af voor de onderneming van haar ex-partner. Door omstandigheden is aflossen van dit krediet haar helaas niet gelukt. Ze vroeg mij naar een oplossing. Tijdens het inventariseren bleek dat ze een verzekeringspolis had waar een bedrag in zat. Dat bedrag was bijna net zo hoog als het krediet. De keuken van 15 jaar oud wil ze vervangen voor een mooie moderne keuken.

Overwaarde

Ik wist wel dat er overwaarde in de woning zat waar ik, naast de polis, wat mee kon. Maar ik wist niet precies hoeveel. Als ze het krediet niet voor een groot deel kon aflossen, kon er op basis van het inkomen geen andere hypotheek worden verstrekt. Eerst maar eens met een lokale taxateur sparren over de marktwaarde van de woning. Met de, door de taxateur, geschatte waarde kon ik goed uit de voeten.

Maar zolang ze dat krediet niet afloste kon ik geen nieuwe hypotheek regelen. De polis, waar het geld voor een groot deel van de aflossing uit moest komen, was verpand aan de huidige geldverstrekker. Dat geld komt pas een paar weken na het aflossen van een hypotheek vrij. Oversluiten was dus nog niet haalbaar.

Proces

Eerst heb ik ervoor gezorgd dat het geld uit die polis beschikbaar kwam. Dat heb ik geregeld door het hypotheekdeel waar de polis aan verpand zat om te zetten naar een andere vorm waarbij afgelost wordt. Daarna werd de verpanding van de polis gehaald. De polis is toen afgekocht, hierdoor kwam het geld beschikbaar.

Met dit geld kon ze het grootste deel van het krediet aflossen. Het lagere kredietlimiet moet dan ook bij de BKR zichtbaar zijn. De kredietverstrekker verlaagde het limiet en gaf dit door aan de BKR. De nieuwe geldverstrekker werkt eraan mee dat ze de rest van het krediet via de notaris kan aflossen.

Mijn tevreden klant is van haar krediet af, heeft een mooie nieuwe keuken en houdt per maand € 600 over.